Tips och råd för valpköpare

LITE TIPS OCH RÅD

När du får hem din lilla valp börjar en ny fas i både ditt och valpens liv. Det är viktigt att valpen fåren lugn och trygg start i sitt nya hem. Jag har försökt att fylla valpens ”ryggsäck” på de sätt jag kunnat. Valpen har fått upptäcka nya miljöer, åka bil, göra sina behov utomhus, träffa katt, häst och övriga hundar i familjen. Vi har socialtränat med både vuxna och barn. Denna ryggsäck fyller sen du som valpköpare på under valpens uppväxt.

Hemkomsten – låt valpen gå runt och göra sig bekant med sitt nya hem. Har ni fler hundar i familjen se till att de är lugna och trygga med valpen, det vore olyckligt om den blir skrämd i onödan under de första dagarna när den byter miljö. Vissa vuxna hundar tycker att valpar är obehagliga och dom behöver också få vänja sig vid den nya familjemedlemmen. Låt valpen få en sovplats och lägg filten ni fick med där. Sitt gärna och mys med valpen på denna plats då och då det ger lugn och trygghet.

Låt valpen få några lugna dagar tillsammans med sin nya familj innan ni låter vänner och släktingar komma på besök. Njut av att få lära känna din valp i lugn och ro. När ni ser att valpen verkar lugn och trygg i sitt nya hem är det fritt fram att börja ta emot besök. Förklara för barn att det är viktigt att vara försiktig med valpen och även om den har vassa tänder får man inte bli arg, avled valpen genom att ge den en leksak om den blir bitig. Låt bara valpen få träffa hundar som är snälla mot valpar så att den får positiva erfarenheter av nya hundar.

Rumsrenhet – det kan ta upp till 6 månader innan valpen helt kan styra sina behov. När valpen har ätit, sovit eller lekt ska den få komma ut och göra sina behov. Bli inte arg på valpen om det händer olyckor inne, belöna istället när valpen är duktig och gör sina behov ute.

Första nätterna – man får vara beredd på nätter med lite mindre sömn då valpen kommer sakna sina syskon och trygga miljö. Ha valpen nära dig på ett ”begränsat område” tex en komposthage, stor canvasbur som man kan öppna i taket eller någon annan avgränsning. Lägg även dit fällen valpen fick med sig med doft från sina syskon och mamma. Om valpen blir orolig kan du lätt stoppa ner handen och lugna den.

Omvårdnad – kloklippning – Klipp klorna cirka en gång i veckan. Gör det gärna när valpen är trött och ge mycket belöning i början. Träna även valpen att få lov att kolla tassar, öron, pälsen osv . Om valpen börjar bråka måste den lugna ner sig och sluta bitas för att få gå iväg.

Koppla av – valpar är som småbarn och kan när de blir övertrötta få svårt för att koppla av. Det kan ni märka genom att valpen blir skällig, gnällig, orolig eller väldigt bitig. Det är ofta ett tecken på att det är dags för vila. Valpar kan ha svårt för att känna detta själva och bli uppspeedade istället för avslappnade. Då behöver valpen er hjälp, sätt er ner med valpen och mys, släpp inte iväg valpen om den protesterar, när den känns lugn så släpper ni valpen och förhoppningsvis letar den rätt på en sovplats och somnar. När valpen sover SKA DEN FÅ VARA IFRED, viktigt att tala om för besökare och barn.

Lek – lek och ha kul med din hund, det kan vara en bra belöning som skapar samarbete och förtroende, det får dock inte bli en stress! Undvik pinn och boll kastning och använd inte pipleksaker.

All tid och träning du lägger ner på valpen under det första året har du igen på hela din hunds liv.

Gå gärna en valpkurs där du får träna tillsammans med andra och lära valpen den viktiga grundlydnaden. Man får ofta väldigt många olika råd från alla ”hundexperter” när man har en valp, välj det som känns rätt för dig och stå på dig om något känns fel.

Miljöträning – Varje ny miljö/situation är en utmaning som valpen övervinner genom att belönas i massor . Backa och öka avståndet till det hotfulla om valpen blir rädd. Komihåg att det är avreaktionen, när valpen övervinner sin rädsla som ska belönas! Miljöträning är att ge valpen GODA ERFARENHETER av en massa för den okända miljöer. Tex olika saker/material , nya hundar, gå på stan, fotbollsmatch, bilar, olika ljud, nya hem m.m m.m. Listan kan göras lång men det viktiga är att utsätta valpen för det du vill att den ska bli van vid för att fungera i ditt liv.

Utfodring – valpen får torrfoder, Royal Canin Maxi Junior. Fodret ges torrt tillsammans med ljummet vatten. Följ tabellen på förpackningen så att valpen får rätt mängd foder efter sin ålder. Tabellen är dock generell och vissa valpar kräver mer och vissa mindre än vad tabellen anger. Valpen får nu mat 4 gånger per dag, tex kl. 8, 13, 17, 21. Ta tider som passar för dig. Vid c.a 4 månaders ålder kan du gå ner till 3 mål per dag och vid 6 månader går du ner till 2 gånger per dag. Om valpen skulle bli dålig i magen kan du blöta upp morotspellets och ge några teskedar med maten. Alternativt kan man ge FortiFlora som hjälper till att återställa bakteriefloran i mage/tarm.

Om ni av någon anledning inte längre vill ha valpen kvar önskar jag att ni kontaktar mig oavsett anledning till ert beslut!

Höft och armbågsröntgen skall göras när hunden är 12-18 månader.

Vaccination – valpen har ett skydd via moderns antikroppar samt sin första vaccination. Andra vaccinationen sker vid 3 månaders ålder och sedan vid 12 månaders ålder.

Avmaskning – valpen är avmaskad vid 3 och 6 veckors ålder med Banminth. Nästa avmaskning bör göras vid 12 veckors ålder.

Valpen ska registreras på jordbruksverket viket man enklast gör via deras hemsida www.jordbruksverket.se Den ska även registreras hos Svenska kennelklubben. För detta finns en blankett tillsammans med stamtavlan.

Försäkring – valpen har en ”dolda fel försäkring” som är tecknad hos Folksam. Du väljer att försäkra valpen hos valfritt försäkringsbolag, men Folksam ger ett bra erbjudande till dig som valpköpare.

Boktips – Retrievern som apportör av ena Bratsberg-Karlsson och Memea Mohlin

Vi kommer att ha valpträff när valparna är mellan 3-4 månader där vi visar hur ett nybörjarklass jaktprov går till. Det är viktigt att hunden får göra det den är framavlad för och att din hund får jaktträning. Jag skickar även med en bra artikel om jaktträning.

Ni är alltid välkomna att höra av er till mig om ni har några funderingar! Jag önskar er LYCKA TILL MED VALPEN! Ulrika Nilsson 070-2974834

25 Mar 2016

Välkommen

Välkommen till loyalskennel.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)